2014 Spiegeltent Wingband

De organisatie wil er zeker van zijn dat het volume van de musici voldoende is om alle toehoorders te bereiken. Met gepaste trots kan gemeld worden dat de Spiegeltent Swingband is vastgelegd om het concert dit jaar te verzorgen. Deze 7-mans formatie staat garant voor sfeer & swing!

De plaatselijk meest bekende naam in de Spiegeltent Swingband is ongetwijfeld die van Martien Beenen. Als Martien Beenen zaterdag 13 september as zijn drumstel uitpakt op het drijvend podium voor het jaarlijkse Wijde Gat Concert op de Kortenhoefse Plassen, keert hij in feite terug in zijn eigen woonplaats van een wereldtournee. Martien Beenen is namelijk één van de laatste overlevenden uit de glorietijd van de Nederlandse jazz en speelde met de fameuze Dutch Swing College Band en andere jazzbands tot in de verste uithoeken van de wereld. En nu speelt hij met zijn Spiegeltent Swingband voor dorpsgenoten in kano’s, pramen en roeiboten. Beenen is tien jaar beroepsmuzikant geweest, begonnen voor de Amerikaanse troepen in Duitsland. Maar in de jaren zestig is Martien zich meer gaan toeleggen op zijn andere artistieke talenten. Hij vestigde zich met het reclamebureau OKS in Kortenhoef als ontwerper van platenhoezen en brochures.

De jazzmuziek bleef hij trouw als lid van de Reunion Jazzband, waar oude Swing Collegemuzikanten elkaar ontmoetten. Later speelde hij met de onlangs overleden klarinettist Dim Kesber and Friends.

Zijn huisorkest werd in de jaren negentig de Spiegeltent Swingband, een reizend orkest van tentenbaas/trompettist Jelle van der Zee, die in België een grote reizende nostalgische danssalon had ontdekt met nisjes, spiegeltjes, kroonluchters en een dansvloer.

Van der Zee is een muzikale animator, die met Martien nog twee andere Reunion Jazzband-muzikanten, pianist Ton Hameeteman en bassist Jacques Kingma, in zijn Spiegeltent haalde en zelfs nog twee Wijdemeerders, saxofonist Din Binkhorst uit Loosdrecht en Harbour Jazzband-klarinettist Hans Verheul uit Kortenhoef. Het specifieke swingelement wordt ingebracht door Ramblers-gitarist Henk Sprenger.

De Spiegeltent Swingband speelt naast Dixieland ook hippere muziek van Stevie Wonder en funky ritmes.